Hoe overleef ik mijn spreekbeurt?

je staat vaak te trillen op je benen; je moet je spreekbeurt doen.
je weet heel goed wat je moet vertellen, maar door de zenuwen vergeet je dingen en kijk je heel vaak op je blaadje.
hier een paar tips!

1. doe alsof de klas zo dom is dat je alles tot de puntjes uit moet leggen. dus niet: in Griekenland hebben ze een economische crisis. maar: in Griekenland hebben ze niet zoveel geld en heerst er soms een stressige sfeer, dat noemen ze een economische crisis.

2. gebruik geen spiekblaadje. vaak weet je wat je moet zeggen heel goed, dus heb je bijna geen blaadje nodig.

3. trek geen shirt met touwtjes aan, of een lange ketting met een ster eraan. dan ga je er heel erg aan friemelen en dat leidt af. dan letten de kinderen uit de klas niet meer op je verhaal.

4. kijk de klas rond. als kinderen zien dat je naar die tekening van Max zit te kijken, voelt dat gek. als je naar je klasgenootjes kijkt, hebben ze veel meer het gevoel dat het echt aan hun vertelt wordt.

5. doe een quiz, spelletje of iets om te proeven aan het einde. dat is leuk en hoef je niet vaak te oefenen. kinderen vinden het altijd leuk dat je de informatie die je hoort ook echt nodig hebt. doe het ook met prijsjes*. jammer Bente, de gum is voor Tom, dan had je maar op moeten letten!
* je kunt gummetjes, puntenslijpers of tolletjes doen, maar ook een papiertje waar op staat: "je wint 1000 euro!" of "gefeliciteerd! u wint acht dagen in China!"

veel succes met je spreekbeurt!

Wauw